Diferite parti din planta medicinala, in special varfurile de flori contin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si beneficiaza de numeroase uleiuri volatile esentiale, cum ar fi cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen , etc. Acesti compusi sunt cunoscuti pentru propietatile lor rubefaciente (contra-iritant), antiinflamatorii, antialergice, antifungice si antiseptice. Frunzele de rozmarin au numai 131 de calorii la 100 g si nu contin colesterol. Planta este exceptional de bogata in multe vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic, piridoxina, riboflavina. Este una din ierburile cu continutul cel mai ridicat de folati; furnizeaza aproximativ 109 mcg la 100 g (aproximativ 27% din DZR). Folatii sunt importanti in sinteza ADN-ului si atunci cand sunt administrati in timpul preconceptiei, poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti. Rozmarinul contine cantitati importante de vitamina A , 2924 UI per 100 g (aproximativ 97% din DZR). Vitamina A este recunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante si este esentiala pentru vedere. Aceasta este, de asemenea, necesara pentru mentinerea sanatatii mucoaselor membranelor si a pielii. Frunzele proaspete de rozmarin sunt o sursa buna de vitamina C, continand aproximativ 22 mg la 100 g, circa 37% din DZR. Vitamina C este necesara pentru sinteza de colagen in organism si pentru multe alte functii. Rozmarinul, indiferent daca este proaspat sau uscat, este bogat in minerale precum potasiu, calciu, fier, mangan, cupru si magneziu. Aceasta planta este o sursa excelenta de fier , contine 6.65 mg/100 g de frunze proaspete (aproximativ 83% din DZR). Descriere:
Rozmarinul este planta perfecta pentru a o avea tot timpul in bucataria ta. Rozmarinul este una dintre cele mai recunoscute plante pentru beneficiile sale aduse sanatatii, fiind bogata in fitonutrienti, antioxidanti si acizi esentiali. Familie: Lamiaceae; Genul: Rosmarinus; Denumire stintifica: Rosmarinus officinalis. Acesta este un arbust salbatic, peren, originar din regiunea mediteraneana. Astazi, este cultivat in aproape toate tarile din regiunea mediteraneana si Asia Mica, ca si planta culinara aproape nelipsita din bucatarie. Rozmarinul infloreste in soluri alcaline, bine drenate. Planta ajunge la aproximativ 1.5-3 metri in inaltime. Tulpinile sale stufoase si mladitele tinere sunt acoperite de puf. Planta poarta flori mici, albastre ce apar la inceputul verii. In afara de utilizarea culinara si medicinala, rozmarinul se utilizeaza ca si flori decorative la diferite ceremonii, cum ar fi nunti si festivaluri, pentru sali de banchet, botezuri. Pastrare
Este in general crescuta ca o planta de gradina, astfel incat frunzele sale proaspete sunt disponibile pentru a fi utilizate ori de cate ori este necesar. Rozmarinul proaspat trebuie depozitat in frigider in pungi de plastic. Rozmarinul uscat trebuie sa fie pastrat intr-un recipient etans si plasat intr-un loc racoros, intunecat si uscat, si se va pastra timp de cateva luni. Utilizare culinara
Se spala frunzele proaspete in apa rece pentru a elimina orice urma de praf sau reziduri de pesticide. In scopul de a pastra aroma si gustul intact, planta este, in general, adauga in retete in ultimele momente, deoarece fierberea prelungita ar duce la evaporarea uleiurilor esentiale.
Iata cateva sfaturi de servire:
Frunzele proaspete sau uscate de rozmarin fac parte din bucataria mediteraneana, si sunt folosite in prepararea multor retete. Planta este folosita la salate, supe, legume coapte si feluri de mancare din carne. Rozmarinul merge bine cu rosii, vinete, cartofi copti si dovlecei. Ceaiul de rozmarin este o bautura populara in regiunea mediteraneana. Utilizare medicala
Acidul rozmarinic este un antioxidant polifenolic natural gasit in rozmarin si are si functii antibacteriene si antiinflamatorii. Atunci cand este aplicat pe scalp, stimuleaza functia bulbilor firelor de par si ajuta la prevenirea prematura a cheliei. Este de asemenea un remediu eficace pentru prevenirea si tratarea matretei. Ceaiul de rozmarin este un bun remediu pentru eliminarea durerilor de cap, nervozitatii, racelii si depresiei. PRECAUTII
Rozmarinul, in cazuri rare, ar putea provoca avort spontan la femeile insarcinate atunci cand este consumat in cantitati mari.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: andreivio
Mesaj:
andreivio
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.